Kadampabuddhalaisuus

Kadampabuddhalaisuus

Kadampabuddhalaisuus on mahayana-buddhalainen koulukunta, jonka perusti suuri intialainen mestari Atisha (AD 982-1054). ‘Ka’ viittaa Buddhan opetuksiin, ja ‘dam’ Atishan erityisiin Lamrim-ohjeisiin, jotka tunnetaan myös nimellä ‘valaistumiseen johtavan polun vaiheet’. Kadampat opettelevat käyttämään Buddhan opetuksia käytännöllisinä menetelminä, muuntamaan kaikki heidän päivittäiset toimensa valaistumisen polulle. 

Kadampaperinnettä edisti laajalle Tiibetissä Je Tsongkhapa ja hänen oppilaansa. Heidät tunnetaan ‘uuskadampoina’. He eivät olleet pelkästään oppineita, vaan myös valtavan puhtaita ja vilpittömiä henkisiä harjoittajia.

Buddha Shakyamuni

Buddha Shakyamuni

Buddha Shakyamuni on buddhalaisuuden perustaja, joka näytti kuinka täysi valaistuminen saavutetaan ja kuinka herätään tietämättömyyden unesta ja jälleensyntymien kierrosta. Hän vei tämän opin, ts. dharman, eteenpäin eheänä perimyslinjana muinaisten kadampaopettajien Atishan ja Je Tsongkhapan avulla. 

Atisha

Atisha

Suuri intialainen buddhalaismestari Atisha vastasi puhtaan buddhadharman uudelleen esittelystä Tiibetiin. Hänet pyydettiin esittelemään dharma tavalla, jonka jokainen voisi ymmärtää sekä näyttämään kuinka kaikkia sutran ja tantran polkuja voidaan harjoittaa samanaikaisesti. Atisha kirjoitti tekstin Lamp for the Path (engl.), joka on alkuperäinen Lamrim-teksti. Tämä teksti toimii perustana jälkeenpäin tulleille Lamrim-ohjeille.

Je Tsongkhapa

Je Tsongkhapa

Je Tsongkhapa oli suuri tiibetiläinen buddhalaismestari, joka edisti ja kehitti Atishan esittelemää kadampabuddhalaisuutta. Je Tsongkhapan seuraajat tunnetaan ‘uuskadampoina’ ja edelleen tänä päivänä kadampat maailmanlaajuisesti opiskelevat hänen tekstejään ja inspiroituvat seuraamaan hänen puhdasta esimerkkiään.

Kunnianarvoisa Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche

Je Tsongkhapan jälkeen uuskadampabuddhalaisuus on kukoistanut satoja vuosia aina tähän päivään asti. Viime vuosina sitä on maailmanlaajuisesti  kehittänyt nykyaikainen buddhalaismestari kunnianarvoisa Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche. Hän perusti New Kadampa Tradition – International Kadampa Buddhist Unionin (NKT-IKBU). Uuskadampaperinne on yli 1200 buddhalaisen keskuksen ja ryhmän yhdistys. Se saa inspiraationsa muinaisilta kadampabuddhalaisilta mestareilta ja pyrkii ylläpitämään kadampabuddhalaisuutta tulevaisuudessakin. 

Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche

Löydä kuunneltavaa

Täältä löydät paljon merkityksellisiä opetuksia, joita voit kuunnella aina silloin tällöin päiväsi aikana. Kadampaopettajat jakavat säännöllisesti Buddhan viisausopetuksia podcasteina ja ehkä saat näistä innostusta tutustua Buddhan opetuksiin enemmänkin. Kuuntele

Moderni kadampa-buddhalaisuus

Moderni kadampabuddhalaisuus

Moderni kadampabuddhalaisuus on Buddhan opetusten erityinen esitystapa modernille maailmalle.
Se on avointa kaikille – buddhalaisille tai ei, kansallisuudesta, iästä tai sukupuolesta riippumatta.